Krem z oberiby na żubrze, kaczka w buraczkach i nadziana piękna z Rept - pod tymi nazwami kryją się dania, które przypadły do gustu jurorom tegorocznego Festiwalu „Śląskie Smaki”.
Przygotowały je Gryfne Frelki - uczennice Zespołu Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach. Potrawy uplasowały się na drugim miejscu w kategorii „szkoły gastronomiczne”, a dziewczyny zdobyły Srebrny Fartuch.
Złoty Fartuch w szkolnej kategorii wywalczył Gastro Team z Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini za krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami, comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami oraz szpajzę ala torcik).
Brązowy Fartuch pojechał do Jaworzna. Zdobył go Team Królowej Jadwigi z ZSP nr 4 w Jaworznie za tradycyjny żur z jajem poszetowym i chipsami z boczku, polędwiczki wieprzowe na śliwkowym sosie podawane z czarnymi kluskami i ćwikłą z chrzanem oraz tartaletkę z musem z kapusty z karmelizowanymi borowikami. W kategorii „szkól gastronomicznych” rywalizowało 6 zespołów.
Festiwal, który co roku przyciąga miłośników regionalnej kuchni, odbywał się 19 czerwca, w Zabrzu.
Poza kategorią szkolną o złote, srebrne i brązowe fartuchy walczono także w kategoriach: „amatorzy” i „profesjonaliści”, gdzie w szranki stanęły ze sobą koła gospodyń wiejskich oraz restauratorzy.
Organizatorem wydarzenia była Śląska Organizacja Turystyczna.
[ZT]36614[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz