Zamknij

Egzotyka na stole: 6 najlepszych owoców tropikalnych, które można kupić na Ukraini

11:04, 30.09.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 11:04, 30.09.2024
Fot. pixabay Fot. pixabay

Jabłka, śliwki i gruszki nikogo już nie dziwią, podobnie jak cytryny, pomarańcze czy kiwi. Takie owoce są dosłownie zawsze dostępne. Inną sprawą są owoce egzotyczne. Owoce rosnące tylko w krajach tropikalnych przyciągają przede wszystkim swoją nietypowością. Zawsze jest na nie popyt i wiele osób jest zainteresowanych przynajmniej spróbowaniem tych z nich, o których słyszeli lub czytali. Nawiasem mówiąc, w tym celu nie trzeba jechać do kurortu. Wiele egzotycznych owoców jest sprzedawanych w Ukrainie, na przykład na stronie CrazyBox znajduje się duży wybór owoców tropikalnych, których asortyment jest aktualizowany z sezonu na sezon. Co dokładnie wybrać i które owoce są najbardziej niezwykłe? Nasze top 6 pomoże Ci się zorientować:

  • durian;
  • rambutan;
  • mangostan;
  • pitahaya;
  • jackfruit;
  • salak.

Jaka jest specyfika każdego z owoców, jak smakują - o tym poniżej.

Król owoców: durian

Przez wielu nazywany jest najbardziej śmierdzącym owocem świata. W niektórych krajach, w których rośnie durian, zabrania się wnoszenia go do hoteli. 

Rzeczywiście, smak tego owocu jest dość nieprzyjemny. Według naocznych świadków łączy w sobie bursztyn zgniłej cebuli i przepoconych skarpet. Ale co ciekawe, smak tego owocu jest niesamowity. 

Wewnątrz pod skórką znajdują się plasterki miąższu z czarnymi pestkami (nie można ich jeść). Miąższ ma delikatny żółty kolor, kremową konsystencję, skrobiowy. W smaku - słodki, bardzo przyjemny, przypomina jednocześnie budyń, plombier i ma tropikalne nuty.

Smaczny «jeż»: rambutan

Owoce egzotyczne w większości różnią się od znanych nam owoców nie tylko smakiem, ale także bardzo nietypowym wyglądem. Można to zauważyć wybierając owoce na stronie CrazyBox, gdzie dostępne są one w asortymencie wielu gatunków. Rambutan, jeden z najbardziej oryginalnych wśród owoców tropikalnych o nietypowym wyglądzie, jest również dostępny. 

Jest to okrągły owoc o czerwonej skórce, usianej długimi zielnymi „kolcami” (podobnymi do kasztanów, ale nie kłującymi). Pod skórką znajduje się biały miąższ o konsystencji podobnej do winogron.

Smak rambutanu również przypomina winogrona, przyjemny, słodki z kwaskowatością. Jednocześnie owoc ma również aromat - tropikalny, słodki.

Królowa owoców: mangostan

O „królu” pisaliśmy już powyżej, ale w krajach tropikalnych jest jeszcze jeden owoc, który jest uznawany za najbardziej swojski ze względu na swój jasny i przyjemny smak. To jest mangostan. 

Zewnętrznie jest mały, w gęstej bordowej skórce, która jest dość mięsista. Łatwo ją obrać (jak pomarańczę), a pod nią kryje się biały miąższ, podzielony na plasterki. 

Smak mangostanu jest bardzo pikantny, niepodobny do niczego innego. Łączy w sobie nuty ananasa, truskawki, mango, a nawet ma lekki kwiatowy posmak. Jest bardzo przyjemny, słodki.

Smoczy owoc: pitahaya

Znany jest również jako pitahaya i smoczy owoc. Taką nazwę owoc otrzymał ze względu na swój nietypowy wygląd. Pitahaya przypomina stożek, cały usiany długimi roślinami zielnymi. Jednocześnie skórka jest jasnożółta lub jasnoróżowa.

Pod skórką znajduje się miąższ, lekko wodnisty, ale gęsty, bardzo soczysty. Może mieć kolor biały lub bordowy. Miąższ zawiera wiele małych czarnych nasion, z którymi jest spożywany. Smak pitahaya jest egzotyczny, z nutami truskawki, gruszki i kiwi. 

Kolczasty, ale smaczny jackfruit

Zewnętrznie owoc ten jest usiany kolcami. Przypomina piłkę - dużą, owalną, okrągłą, w jasnozielonym kolorze. Jednocześnie kolce nie są zbyt kłujące, a raczej gęste. Wewnątrz pod mięsistą skórką kryje się pomarańczowy lub żółty miąższ. Smakuje jak połączenie ananasa, banana i mango.

Jackfruit jest bardzo pożywny i zawiera dużo błonnika pokarmowego. W krajach tropikalnych używany jest zamiast mięsa w daniach wegańskich.

Ciekawostka: w Bangladeszu jackfruit jest owocem narodowym.

Pyszny owoc węża: salak

Swoją nazwę zawdzięcza niezwykłej skórce. Ma łuskowatą strukturę, błyszczącą, gęstą i brązową, bardzo podobną do skóry gadów. 

Pod skórką znajduje się biały, soczysty miąższ, który konsystencją przypomina jabłko. Smak jest tropikalny, z nutami ananasa i cytryny. Miąższ jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy (A i C), żelazo, potas i błonnik. 

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%