To mleko matki składa się na najodpowiedniejszy, pełnowartościowy i bezpieczny pokarm dla niemowlaka. Producenci, którzy tworzą mleko modyfikowane doskonale o tym wiedza, dlatego właśnie mleko matki i jego wartości odżywcze są dla nich inspiracją do tworzenia wartościowego mleka modyfikowanego, które jest następnym mlekiem podawanym dziecku. Kiedy wprowadzić je w dietę maluszka?
Producenci mleka modyfikowanego wiedza doskonale, jak ważne jest prawidłowe żywienie dziecka. Dlatego aby mleko w proszku dla dzieci jak najlepiej zaspokajało potrzeby małego, ale wymagającego organizmu, wprowadzają oni wiele ważnych modyfikacji w składzie bazy produktu. Wszystko po to, by jak najbardziej zbliżyć skład mleka modyfikowanego do składu mleka kobiecego. Dlatego przekształcają proporcje białek i tłuszczów,
uzupełniają skład o witaminy, żelazo i cynk, zmniejszają poziomu sodu, potasu i chloru.Dodatkowo mleko modyfikowane uzupełnia się o cenne prebiotyki wzmacniające odporność dziecka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik.
Mleko matki zawiera naturalnie wspierające odporność składniki, które są najkorzystniejsze dla organizmu dziecka. Dlatego najlepiej, gdy przez pierwsze 4-6 miesięcy życia niemowlę jest karmione mlekiem matki Jednak pojawiają się sytuacje, w których specjaliści zalecają podawania dziecku modyfikowanego mleko dla dzieci. Powodem może być na przykład ciężki stan ogólny dziecka, wystąpienie u niego dolegliwości zaburzających ssanie, wrodzona nietolerancja pokarmowa u niemowlaka, choroba matki wpływające na stan mleka lub wymagająca przyjmowania leków, które zmieniają skład jej pokarmu.
Głównym kryterium wyboru odpowiedniej mieszanki mlecznej jest wiek dziecka. Mleka modyfikowane oznacza się kolejnymi numerami informującymi o docelowej grupie wiekowej, do której są kierowane.
Pierwszym rodzajem mleka, oznaczanym numerem 1 jest mleko początkowe dla noworodka. Może być stosowane od urodzenia do 6. miesiąca życia Mleko następne (do ukończenia 1 roku życia) różni się od mleka początkowego kompozycją składników: ma więcej węglowodanów, witamin (głównie A i D) oraz żelaza, a poza tym ma inną gęstość. Mleka oznaczone numerami 3 i 4 zawierają adekwatną dawkę witamin i minerałów przeciwdziałających wystąpieniu anemii oraz niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu ruchu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz