Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

Rutyna w kuchni? Nigdy. Świąteczne menu Marii Ożgi

Rozmawiała: Elzbieta Kulińska 18:25, 22.12.2025 Aktualizacja: 20:22, 18.12.2025
Zdjęcie archiwalne, Gwarek Zdjęcie archiwalne, Gwarek

Kapusta z grzybami

Składniki: 1 kg kapusty, 50 g suszonych grzybów, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.

Sposób wykonania:

Namoczyć i ugotować grzyby. Pokrojoną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać olej i dusić. Gdy będzie miękka, wrzucić drobno pokrojone grzyby, zalać wywarem z grzybów, dodać sól i pieprz do smaku. Można zaprawić kapustę niewielką ilością zasmażki.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na farsz: 1 kg kapusty kwaszonej, 15 dag suszonych grzybów, 3 cebule, kostka masła, sól, pieprz.

Ciasto: 1 kg mąki, jajko, 1-2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Namoczyć grzyby na noc, następnie gotować ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzić i odcisnąć. Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać letnią wodą, polać wywarem z grzybów. 2 cebule posiekać, dusić na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuścić przez maszynkę do mięsa (bądź drobno posiekać) razem z cebulą, wymieszać z kapustą i resztą masła. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: mąkę wyrobić z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkować je na cienki płat, wyciąć kółka. Nakładać łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formować i sklejać pierogi.

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Składniki: główka kapusty, szklanka kaszy pęczak, 2 cebule, łyżka masła, 70 g suszonych grzybów, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, łyżka mąki, pół szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć na noc, ugotować i odcedzić. Ugotować kaszę pęczak na sypko. Drobno posiekaną cebulę udusić na maśle. Grzyby drobno posiekać. Wymieszać kaszę z grzybami, pietruszką, solą i pieprzem. Kapustę sparzyć wrzącą wodą. Liście kapusty napełnić farszem grzybowym i zawinąć. Na dno rondla włożyć pół łyżeczki masła i dwa liście kapusty, następnie ułożyć gołąbki, zalać wywarem z grzybów i dusić około 60 minut pod przykryciem. Zrobić sos z wywaru z grzybów i śmietany. Wlać sos do gołąbków i chwilę trzymać na małym ogniu, aż sos się zredukuje.

Czytaj też:

Nasi mali artyści! Konkurs kolęd za nami

Rekordowy budżet powiatu tarnogórskiego na 2026 rok

Nowe miejsca przyjazne osobom z niepełnosprawnościami

Jasełka u pacjentów Centrum Zdrowia Psychicznego

(Rozmawiała: Elzbieta Kulińska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%